Super Bowl leeft in Groningen als nooit tevoren: 'Het is alle sporten ineen' (2024)

Benno de Jongh

12 februari, 07:09 6 minuten leestijd

Super Bowl leeft in Groningen als nooit tevoren: 'Het is alle sporten ineen' (2)

De Super Bowl is het best bekeken eendaagse sportevenement ter wereld. Wereldwijd keken de afgelopen nacht opnieuw meer dan honderd miljoen mensen naar de finale tussen de San Francisco 49ers en Kansas City Chiefs. Ook honderden Groningers verzamelden zich in kroegen in de binnenstad om gezamenlijk de Super Bowl te bekijken.

Rond 23.00 uur zondagavond, anderhalf uur voor de wedstrijd, is Proeflokaal Hooghoudt al bomvol. Veel fans dragen de jersey van hun favoriete ploeg, of die nou de finale heeft gehaald of niet. De donkerpaarse shirts van de Baltimore Ravens voeren de boventoon en ook het donkerblauw van de Chicago Bears is goed vertegenwoordigd. De die hard football-fans verschillen voor aanvang van de wedstrijd van mening wie de favoriet is. 'Kansas City Chiefs gaan 'm winnen', klinkt het zelfverzekerd aan de bar. 'Nee joh, de 49ers pakken hem', zegt een Packers-fan.

Deze football-fans roepen niet zomaar iets; velen volgen de National Football League (NFL) op de voet. Dat blijft niet bij het kijken van een paar nachtelijke wedstrijden op televisie. De liefde voor de sport gaat een stuk verder. Een aantal Groningers neemt geregeld het vliegtuig naar de Verenigde Staten om hun favoriete team aan te moedigen.

'American Football is tactisch, fysiek en spectaculair'

Klaas Jan ter Veen is een van hen. Hij houdt ook van andere sporten zoals voetbal, basketbal en tennis. Maar als hij moet kiezen, dan kiest hij met volle overtuiging voor American Football. Ter Veen maakt een wekelijkse podcast voor de Nederlandse fans van de National Football League genaamd 'NFL op Woensdag'. De Stadjer draagt deze nacht het shirt van zijn favoriete team Baltimore Ravens, die in de halve finale verloren van Kansas City Chiefs. 'Dat was wel even flink balen ja.'

Super Bowl leeft in Groningen als nooit tevoren: 'Het is alle sporten ineen' (3)

Veel Europeanen vinden American Football nog steeds een vreemde sport. Veelgehoorde klachten: de spelers dragen rare pakjes, het spel ligt telkens stil, rugby is veel leuker en de regels zijn te ingewikkeld.

Het is een combinatie van fysiek, tactiek, snelheid, timing, denkwerk, kracht én spektakel

Klaas-Jan ter Veen kent de clichés, maar is een geheel andere mening toegedaan. 'American Football is alle sporten ineen. Het is een combinatie van fysiek, tactiek, snelheid, timing, denkwerk, kracht én spektakel. De sport is hier nog steeds een beetje niche, maar wel een niche die steeds groter wordt. Groningen is een internationale, jonge stad en dat verklaart deels de populariteit. Wij American Football-fans vormen een hechte community.'

Een dagje en nachtje Groningen

In Groningen verzamelen zich in de nacht van zondag op maandag fans uit het hele land. Onder meer mensen uit Amsterdam, Zwolle en Assen mengen zich onder de Groningse cafébezoekers. Want voor de Super Bowl moet je in Groningen zijn, daar zijn ze het over eens. Julikah Cornelisse komt speciaal een dagje én nachtje uit Apeldoorn om in Proeflokaal Hooghoudt de finale te kijken.

Super Bowl leeft in Groningen als nooit tevoren: 'Het is alle sporten ineen' (4)

'In de podcast van Klaas-Jan hoorde ik dat hier een mooi feestje zou zijn en dat klopt. Je treft hier mensen die gelijkgestemd zijn. American Football verbroedert, misschien juist omdat het in Nederland een relatief kleine sport is. Kleur en geslacht maken niets uit. Toch vind ik het jammer dat er niet zoveel vrouwen zijn. Terwijl het juist een heel vrouwvriendelijke sport én community is.'

Taylor Swift tellen

De Super Bowl is veel meer dan de vier quarters en een eindstand. De fans leven er wekenlang naartoe. Er worden talloze verhalen verteld rondom de grand finale, laat dat maar aan de Amerikanen over. Dit jaar stond zangeres Taylor Swift in het middelpunt van de belangstelling als gevolg van haar relatie met Travis Kelce, de tight end van de Chiefs. Zo zou de populaire popartiest er in haar eentje voor zorgen dat miljoenen meer vrouwen naar de Super Bowl kijken.

Super Bowl leeft in Groningen als nooit tevoren: 'Het is alle sporten ineen' (5)

Ook in Proeflokaal Hooghoudt valt de naam van Taylor Swift regelmatig. Een groepje Bears- en Dolphinfans die gezamenlijk aan een tafeltje zitten, hebben een weddenschap lopen over hoe vaak Swift in beeld komt (vijftien keer). Maar de focus ligt toch vooral op de wedstrijd zelf. Het is een spannende, tactische wedstrijd waarvan het venijn 'm in de staart zit.

Touchdown tijdens half time op de Grote Markt

De populariteit van American Football neemt gestaag toe en dat is in de nacht van zondag op maandag ook te zien in De Groote Griet. Daar hebben zich zo'n driehonderd mensen verzameld voor een heuse Super Bowl-party. Op meer dan dertig schermen kunnen de cafébezoekers zien hoe tijdens half time de 49'ers op voorspong staan. De fans doen zich te goed aan American snacks zoals hot wings, hot dogs en pulled pork. Ze drinken bier uit red cups.

Het is een ontzettend gezellige avond

Het optreden van Usher is leuk en aardig, maar Groningen heeft z'n eigen halftime show, midden op de Grote Markt. Spelers van de Groningen Giants geven tijdens de pauze een demonstratie en gooien de bal met ogenschijnlijk gemak over een meter of dertig in elkaars handen. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe, zo belandt een stel footballers in de ijzeren hekken midden op het plein. Iedereen staat weer op en er wordt luidkeels gelachen. De cheerleaders maken het feest compleet en vertonen hun danskunsten op de rood-grijze steentjes van de bijna vernieuwde Grote Markt.

Super Bowl leeft in Groningen als nooit tevoren: 'Het is alle sporten ineen' (6)

Spil achter het feest in De Groote Griet is Joachim Boog, bestuurslid van de Groningen Giants, de American Football-club van Groningen. 'We zitten hier elke NFL-zondag, maar dit is natuurlijk het hoogtepunt van het jaar. Het is een ontzettend gezellige avond. Het is druk en het is bovendien een goede wedstrijd. We hebben de hele bar is in Amerikaanse stijl getoverd en het barpersoneel is gehuld in jerseys van de Giants.'

Groningen als middelpunt van de Super Bowl

Er is over time nodig om te bepalen wie de 58ste Super Bowl wint. Pas even voor 05.00 uur is de wedstrijd ten einde. Proeflokaal Hooghoudt loopt langzaam leeg. Sommige fans moeten over een paar uur weer werken, anderen hebben een vrije dag genomen.

Klaas-Jan ter Veen weet wel wat hij deze maandag gaat doen als hij wakker wordt. 'Ik ga de wedstrijd terugkijken. Door alle drukte en het geregel heb ik niet alles kunnen zien.' Het is duidelijk: het wemelt in Groningen van de hardcore football-fans. Sterker nog: wie in Nederland de Super Bowl wil zien en een feestje wil vieren met gelijkgestemden, kan maar het beste in Groningen zijn.

Kansas City Chiefs wint Super Bowl
Kansas City Chiefs heeft opnieuw de Super Bowl gewonnen. Het team versloeg San Francisco 49ers tijdens de kampioenschapswedstrijd van de National Football League in de verlenging met 25-22.
De Chiefs wonnen vorig jaar ook de titel en hebben nu drie Super Bowls gewonnen in vijf jaar. Het was sinds 2005 niet gebeurd dat een club twee keer achter elkaar de Super Bowl won. Destijds presteerde New England Patriots dat.
De Super Bowl was de 58e editie van het best bekeken sportevenement in de Verenigde Staten.

Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje!

Meest gelezen

Goederentrein met waterstofperoxide botst bij Farmsum op auto: 'Beperkt risico'
Aardbeving met kracht van 2.1 bij Zeerijp: 'Een golfbeweging door het huis'
Brug bij Garnwerd weer in gebruik na aanvaring
Nieuwe parkeerplannen in Stad: dit betekent het voor jou
Faillissem*nt GS Yard laat spoor van financiële ellende na; doorstart is op een haar na rond

Tips van de redactie

De koning van Helpman werd in Auschwitz vermoord
Made in Grunn: De schaftkeet die een serieuze woning is geworden
Schaaktalent Bram uit Ten Boer is Nederlands kampioen: ‘Hij kan nog ver komen’
Kijk mee in de supersnelle hyperloop in Veendam
Jarenlange zoektocht naar manier om roeken te verjagen eindigt in de bouwmarkt: ‘Supersimpel’

112

Liveblog 112-nieuws: Fietser gewond bij eenzijdig ongeval in Hoogezand • Automobilist gewond na klap tegen boom bij Adorp
Liveblog 112-nieuws woensdag 10 april: Drugsafval gedumpt in Westerkwartier • Ongeluk Ring Noord door spookrijder
Liveblog 112-nieuws dinsdag 9 april: Tweetal in Stad aangehouden na mogelijk schietincident

Meer 112 nieuws

Sport

Column: Tien jaar Hollywood aan het Hoendiep
Lycurgus verliest in eigen huis vijfsetter van Limax
Jur Vrieling wint voor de vierde keer in Tolbert

Meer sport nieuws

Super Bowl leeft in Groningen als nooit tevoren: 'Het is alle sporten ineen' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5759

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.